POR
Wat is nu eigenlijk een POR?
De POR is het eerste onderdeel van de TREC en staat voor Parcours d’Orientation et de Regularité, oftewel een oriëntatie rit met een voorgeschreven snelheid. De lengte, snelheid en verplichte bepakking zijn afhankelijk van het niveau waarin je rijdt.
De POR wordt op stafkaart gereden. 20 minuten voor vertrek krijg je een moederkaart waar de route al op staat, en een stafkaart, waar je de route op moet overnemen. Tijdens het intekenen blijft het paard netjes vastgebonden bij de aanbindplaats staan.
Er wordt dus van je verwacht dat jouw paard braaf alleen kan blijven staan. Kan je paard niet braaf alleen staan, zorg er dan voor dat iemand op jou paard let.
De route is door de organisatie opgedeeld in 3-10 trajectonderdelen, die ieder in een bepaald tempo gereden moeten worden. Tussen de trajecten staat een controlepost die de tijd zal noteren. Op basis van de tijd wordt berekend of de ruiter zich aan de voorgeschreven snelheid heeft gehouden. De controlepost noteert ook of je bij de post goed aan bent gereden. Als je de post vanaf de verkeerde kant aanrijdt, krijg je strafpunten. Na de post begint ook weer een nieuwe voorgeschreven snelheid, tussen de 6 en 12 km/u.
De ruiter kan op de route een knipper tegen komen. Dit noemen we een checkpoint. Een checkpoint kan bemand zijn maar ook onbemand. Als de checkpoint onbemand is dan hangt de knipper op een plaats die zichtbaar is voor de ruiter. De ruiter knipt met de knipper in zijn ruiterkaart om aan te tonen dat deze de knipper gevonden heeft. De snelheid van het traject veranderd niet bij een knipper.
Omdat je als ruiter niet weet waar de controleposten staan, zal je constant het tempo en de terreinomstandigheden in de gaten moeten houden. Tijdens de rit zoek je dus zelf je weg door middel van de kaart, er staat onderweg geen route aangegeven!
In de T1 en T2 mag je met maximaal 3 mensen in een groepje rijden (equipe) in de T3 is dat maximaal 2. In de hogere klassen rijd je individueel en is de moeilijkheidsgraad groter.
MA
Wat is een MA?
De MA (Maîtrise des Allures) ofwel de gangenbeheersingsproef, is vaak het tweede onderdeel.
Het test of de ruiter controle heeft over de gangen van het paard.
Tijdens de MA gaat het erom dat je jouw paard het hele traject in dezelfde gang houdt en niet buiten de markering komt.
In totaal zijn er 60 punten te verdienen bij de MA:
30 voor de stap en 30 voor de galop.
Tijdens de proef moet de deelnemer zo langzaam mogelijk in galop en zo snel mogelijk in stap het (afgebakende) parcours afleggen, wat 100 meter of 150 meter lang en zo’n twee meter breed is.
Over de hele lengte van de baan staan juryleden die de gangen controleren. Onregelmatigheden, gang onderbrekingen en het buiten de baan raken levert 0 punten op voor dat onderdeel.
De deelnemer dient wel de aanwijzingen van de jury op te volgen, zodat de tijdwaarneming klaar staat voor elk onderdeel.
Omdat je hier behoorlijk wat punten kan verdienen als je het goed doet, loont het zeker om hier goed op te trainen.
PTV
Wat is de PTV?
De PTV is het derde onderdeel en staat voor Parcours en Terrain Varié oftewel een behendigheidsparcours of terreinrit.
De organisatie kan kiezen uit zo’n 37 verschillende hindernissen, die onder het zadel of aan de hand gedaan moeten worden. De hindernissen zijn natuurlijke of gesimuleerde moeilijkheden, zoals een boom, brug, poort, achterwaarts of een waterpassage.
De route van de PTV is maximaal 5 kilometer lang en moet afgelegd worden in een ideale tijd met een snelheid van gemiddeld 8 tot 12 km/u. De ideale rijtijd van het parcours zal vastgesteld worden door de parcourschef.
Je mag zelf kiezen welke gang je tussen de hindernissen aanhoudt, maar tussen de markeringen bij een hindernis kan de gang het aantal punten bepalen wat je voor de hindernis krijgt.
Het parcours mag eerst te voet en zonder paard verkend worden tot maximaal 1 uur voor aanvang van de PTV. Meestal is er een gezamenlijke verkenning, zodat de parcourschef nog informatie kan geven over de verschillende hindernissen.
Op het parcours staan 16 genummerde hindernissen opgesteld, zoals je die op een trektocht tegen zou kunnen komen. De hindernissen moeten in de aangegeven volgorde gereden worden. Links en rechts zijn de hindernissen afgevlagd (links=wit, rechts=rood).
Voor elke hindernis staat er in het hindernisreglement beschreven hoe er de meeste punten verdiend kunnen worden en hoe de hindernis uitgevoerd moet worden. Voor elke hindernis kan er 10 punten verdiend worden, dus in totaal 160 punten. Een niet genomen hindernis levert geen punten op, maar ook geen diskwalificatie.
Als de ruiter een hindernis over wil slaan moet dit wel bij de jury van de betreffende hindernis gemeld worden. De jury zal aangeven wanneer de ruiter verder mag, dit in verband met een eventuele oneerlijke tijdsconcurrentie. Vergeet een deelnemer zich af te melden bij een hindernis, dan zal dit aangerekend worden als een parcoursfout en levert de PTV 0 punten op. De ruiter wordt dan wel geklasseerd voor de wedstrijd.